S prichádzajúcou jarou a prebúdzajúcim sa životom zo zimného spánku začínajú vyvíjať aktivitu i holuby. Sedia na vrcholkoch striech, chytajú prvé lúče jarného marcového slnka a hrkútaním oznamujú čas na párenie.

Každý utvorený pár musí mať v holubníku svoju búdku na hniezdenie. V búdke by mala byť hniezdna miska vyplnená suchou trávou. Počas hniezdenia by mali mať holuby čo najväčší pokoj a chovateľ by do hniezdenia nemal zasahovať. Naopak, zvýšená starostlivosť by sa mala upriamiť na podávanie plnohodnotnej kŕmnej zmesi doplnenej o potrebné vitamíny a minerály.

Liahnutie a rast holúbät

Po znesení vajec sa pri sedení na vajciach a následnej starostlivosti o vyliahnuté holúbky striedavo starajú oba holuby. Mláďatá sa liahnu po 17. – 18. dňoch od znášky. Do liahnutia nezasahujeme a nesnažíme sa ho urýchliť. Problémy pri liahnutí sú dôsledkom nedostatočnej výživy holubov alebo nepriaznivého zdravotného stavu. Holúbätá sa začínajú pýtať na svet po 16. dni od znášky, kedy začíname pozorovať prvé praskliny na vaječnej škrupine.

Hniezdiace holuby až do liahnutia udržujú správnu teplotu a vlhkosť potrebnú pre vývoj zárodku a následné liahnutie. Holuby sa počas hniezdenia pravidelne kúpu čím udržujú správnu vlhkosť vajec, zabraňujú tak uschnutiu podškrupinkovej blany, a teda chránia holúbätá pred udusením.

Chovatelia často majú zbytočné obavy, keď hniezdiace holuby na dlhšiu dobu opustia hniezdo s nakladenými vajcami. Primerané ochladenie zárodkov vo vajíčkach ich vývinu skôr prospieva, než škodí.

Holuby sa po vyliahnutí o svoje mláďatá starajú samé, zahrievajú ich a kŕmia materskou kašičkou, ktorá sa im tvorí v hrvole. Zhruba po týždni začnú holuby okrem kaše kŕmiť holúbätá aj rozmočeným natráveným krmivom, až kým nie sú samostatné. Ich starostlivosť slabne a po mesiaci od vyliahnutia postupne pozvoľna ustáva.

Vo veku 10 dní musíme holúbätá okrúžkovať. V 30. dni života sú mladé holuby vhodné už na jatočné účely. Jedince vhodné na ďalší chov nechávame v hniezde až do úplného osamostatnenia. Následne ich premiestnime do samostatnej časti holubníka určenej pre výletky. Ani po výlete z hniezda nie sú holúbätá úplne samostatné a rodičia ich popri zbieraní potravy ešte sporadicky kŕmia.

Do 21. dňa od vyliahnutia znášky sa u holubov objavuje ďalší rozmnožovací cyklus spojený s oplodnením, stavbou hniezda a nakladením vajec. Napriek tomu sú holuby starostlivé tvory a o predchádzajúce odrastajúce potomstvo sa starajú súbežne s tým novým.